Skip to the content

Huttenkloas stoel

Waar het allemaal begon

Sallands Landbier

Ruud van de Gevel en Johan Nijhof besloten in mei 1998 een ambachtelijke brouwerij te stichten.
Ruud studeerde voedingsmiddelentechnologie aan de zuivelschool in Bolsward van waaruit hij stage liep bij de Friese Bierbrouwerij. Na zijn studie in Bolsward studeerde hij nog parttime aan de CTL in Gent bij professor Baetslé, een autoriteit op het gebied van bier.

 

Oud en nieuw flesje

Reinheitsgebot

Brouwen in Zuid-Duitsland

Ze namen anderhalf jaar de tijd aan voorbereiding voordat ze in 2000 met hun eerste bier op de markt kwamen. Het bier werd gebrouwen met behulp van de faciliteiten van de Zuid-Duitse Schlossbrauerei.
De eis die de brouwerij stelde was dat er gebrouwen moest worden volgens het Reinheitsgebot (er zou dus niets aan het bier toegevoegd mogen worden) en er moest gebruik worden gemaakt van de eigen gistcultuur van de brouwerij.

Eén keer per maand werd er afgereisd naar Zuid-Duitsland om hun bier te bottelen. Het bier werd per vrachtwagen naar Overijssel vervoerd.

 

Van Duitsland naar Raalte

De Sallandse Landbieren worden sinds 2008 gebrouwen. Eerst in Duitsland en vanaf 2010 in Raalte. Hier wordt onderdak gevonden in het pand van de Leeren Lampe. Dan start samen met Drankenhandel Korbeld ook het brouwen en verkopen van Sallands Landbier. In flesjes voor consumenten, maar ook in fusten voor de horeca.

Er wordt gebrouwen in de kelder van het ruim 150 jaar oude pand. Omdat de capaciteit van de brouwerij groter was dan we zelf nodig hadden werd ook in opdracht van andere kleinere brouwers gebrouwen. Wij zijn hiermee een facilitair bedrijf, die de dromen van anderen realiseert.

Verhuizing naar Albergen

Vanwege de harde groei is er voor de Sallands Landbier Brouwerij geen andere optie dan te gaan verhuizen. In Raalte waren er geen uitbreidingsmogelijkheid meer voor de brouwerij. De nieuwe locatie van de brouwerij is een voormalige kalveren slachterij net buiten het dorp Albergen. De verhuizing vind plaats in 2017.

Na de verhuizing is een duidelijke splitsing gemaakt tussen Sallands Landbier als merk en de brouwerij die ook  voor derden brouwt. Alles in onze brouwerij is handwerk en het bier wordt dus op écht ambachtelijke wijze gebrouwen. Een arbeidsintensief proces met als resultaat bieren waar de liefde en passie van af spat.

Loonbrouwers

De Sallandse Landbier Brouwerij heeft zich ontwikkeld tot een facilitair loonbrouwers bedrijf, die de dromen van anderen realiseert. Veel vaak kleine private/ plaatselijke merken doen jaarlijks een beroep op de diensten van de Sallandse Landbier Brouwerij om voor en samen met hen een bier te brouwen naar eigen recept.

Dat komt neer op 100 verschillende biersoorten. Onder de 150 kleine brouwerijen in Nederland is Sallands Landbier één van de grotere.

Historie, genieten, kwaliteit & smaak zijn de vier kernwaarden die garant staan voor een heerlijk bier van de Sallandse Landbierbrouwerij.

Boek een

Rondleiding

Geïnteresseerd in onze brouwerij? We vertellen je graag meer!

Tijdens een rondleiding geven wij uitleg over wie wij zijn, wat wij maken en hoe onze bieren gebrouwen worden. Wij laten je zien hoe graan, hop, gist en water verwerkt worden tot heerlijk bier.

Verkooppunten

Waar te koop

Hier vind je een overzicht van al onze verkooppunten.